Näyttelijä Will Smithin tiimi on kuin joukko satukirjan hahmoja

Amerikkalaisen Will Simithin mukaan hänen menestymisensä näyttelijän urallaan on kokonaan hänen tiiminsä ansiota. Smith kehottaa jokaista hankkimaan ympärilleen joukon ”suuria ihmisiä”, jotka auttavat onnistumaan ja menestymään siinä työssä, jonka on valinnut. Mielestäni nämä tiimin ”suuret ihmiset” muistuttavat satukirjan hahmoja.

Kirjoittamisen opinnoissa tutustuttiin perinteiseen sadun kaavaan. Tarinassa on aina alku, keskikohta ja loppu. Sama koskee jokaisen ihmisen elämää tai työuraa.

Mikään elämä tai ura ei kulje tasaisesti alusta loppuun. Sankareilla on vastustajansa, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Mitä suurempia vastuksia Sankari omassa tarinassaan kokee, sitä suuremmaksi persoonaksi ja viisaammaksi hän lopulta kasvaa. IIman kärsimystä, kovia aikoja ja pahiksia ei suuria asioita voi saavuttaa.

Dream team eli menestyksekäs unelmatiimi tulee Smithin mukaan rakentaa näistä henkilörooleista:

Kumppani-manageri, jonka tehtävä on auttaa menestymään. Hän on se, joka sysää toiminnan liikkeelle, kuten sadussakin on joku, joka saa tapahtumat käyntiin. Manageri auttaa tarttumaan tilaisuuksiin, koska näkee ja ymmärtää potentiaalisi. Hän osaa neuvoa, auttaa ja kannustaa eteenpäin, ylläpitää kurinalaisuutta ja näyttää suuntaa ja jopa suuren vision. Manageri uskoo johdettavansa kykyihin.

Mentori on se, joka valmentaa sinua matkasi varrella. Hän muovaa sinusta vielä paremman version itsestäsi. Hän on se sadun näppärä Auttaja, jonka puoleen käännyt, kun olet ahdistunut ja epäilet taitojasi tai onnistumistasi.

Sponsorin rooli on olla kuin sadun Hyvä Haltija, joka näkee vahvuutesi ja uskoo kykyihisi, minkä takia suosittelee sinua vilpittömästi muillekin. Hän voi avustaa taloudellisesti ja monin eri tavoin, jotta pääset taas tarinassasi kohti tavoitettasi.

Yhteyshenkilö on tarinasi Kuningas, jolla on verkostojen valtakunta hallussaan. Tämä arvokas yhteyshenkilö tekee myyntipuhelut puolestasi ja löytää aina oikeat tahot ratkomaan tilanteita.

Jos sinulla on Kaikkitietävä kokenut henkilö tiimissäsi, olet onnekkaimpia Sankareita alallasi. Tämä henkilö on tarinasi Suuri Mystikko, jolla on kaikki tieto, aina oikeat vastaukset ja valtava viisaus edistää uraasi suurempiin saavutuksiin.

Silti tarvitset joukkoosi sen parhaan ja läheisimmän ystävän, joka on kanssakulkijasi, kriitikkosi ja olkapääsi, johon itkeä, kun ei itse jaksa.

Ketkä ovat vaikuttaneet sinun uravalintaasi ja tarinasi kulkuun eniten?

Sadussakin Sankari ”joutuu” tai ”sysätään” mukaan tapahtumiin, joihin ei ole valmistautunut. Mutta muut uskovat häneen. Näistä hahmoista muodostuu tarinan ydinjoukkue, joka auttaa Sankaria hänen taipaleellaan.

Myös Will Smith sanoo, ettei kukaan voi saavuttaa mitään, jos tukena ei ole kivenkovaa ydinjoukkoa sinuun uskovia ihmisiä.

Se, mikä on kunkin ihmisen ja osaajan rooli tuossa tiiminmuodostuksessa, riippuu siitä, onko itse tarinansa Sankari vai onko avustamassa jonkun toisen sankaritarinaa.

Uskon, että jokainen meistä on osaltaan oman tarinansa päähenkilö, mutta samalla jonkun toisen henkilön tukena tavalla tai toisella. Mieti, minkälainen rooli sinulle on syntynyt ja mistä syystä olet siinä?

Varmaan jokaisen on hyvä pohtia myös, keitä roolihenkilöitä on omassa työyhteisössä tai tiimissä ja minkälaisia henkilöitä sieltä puuttuu, jotta menestyminen mahdollistuisi vieläkin paremmin.

Mieti myös, ketkä noista henkilöhahmoista ovat aiemmin olleet vastaavissa rooleissa omassa elämänseikkailussasi. Ketkä heistä ovat olleet erityisen merkittäviä ja miksi?

Jokaisen elämäntarina koostuu motiiveista ja episodeista

Motiivit johdattavat uravalintoihin ja episodit koostuvat näistä uravaiheista. Episodit sisältävät myös oman alkunsa, keskivaiheensa ja loppunsa, kunnes taas alkaa uusi episodi vaiheineen. Tällainen vaihe voi olla uusi ammatti tai työpaikan vaihtuminen.

Jokaisessa episodissa on yleensä Smithin tiimin kaltainen roolijako ja ihmiset omine kykyineen. Tutustut sellaisiin, joista jotkut uskovat sinuun ja edistävät uraasi tai elämääsi suotuisaan suuntaan.

Koska sadutkin sisältävät draamaa ja jännitystä, stressaavia tilanteita ja hurjia vastavoimia, myös omalla urallasi jotkut ihmiset alkavat vastustaa sinua kaikin voimin. Jokaisessa tarinassa on myös Pahis ja pahiksen avustajat, jotka haluavat tuottaa Sankarille mahdollisimman suurta kärsimystä ja esteitä elämään, jotta tämä epäonnistuisi.

Mutta muista, että niin elämässä kuin saduissakin, tarinan Pahikset saavat aina lopulta rangaistuksensa ja sinä Sankarina pääset voittoon ja kukoistukseen, saat prinsessasi tai prinssisi ja elätte onnellisina elämänne loppuun saakka.

Will Smithin neuvot tiimin muodostamiseen (englanniksi).