Entä jos alkaisimme harrastaa romantiikkaa?

Muotimaailma on alkusyksystä lanseerannut vuoden 2024 trendivärinsä. PANTONEn kevään 2024 ykkösväri on nimeltään Peach Fuzz – kevyen romanttinen persikka. Pukeutumisen ja sisustamisen ohella romantiikka sopii myös asenteeksi ja käytöstavaksi. Entä jos romantiikasta tulisikin uusi harrastus?

Romanttisuus voisi olla uusi trendikäs arjen asenne vihan ja kiusaamisen sijaan. Romanttisuudessa on kyse mielentilan muutoksesta, jota seuraa käytöksen muutos. Ihmismieli on täynnä tunteita, joista olemme itse vastuussa. Tunnetilankin voi halutessaan muuttaa ajattelemalla toisin.

Olisiko romantiikasta trendiksi yleisesti myös käytöksen tasolla, kuten väreistä, pitseistä, röyhelöistä ja kukkakuvioista pukeutumisessa tai sisustuksissa?

Kevään 2024 trendiväri on persikka. Kuva: Pinterest_Guilherme Lomabardi.

Mielentilana romanttisuus edellyttää itsekkäiden pyyteiten sijaan toisten huomioimista, yleistä kohteliaisuutta ja hyvien tapojen noudattamista kaikissa sosiaalisissa tilanteissa.

Ihanteellista olisi, jos somekäytös olisi kohteliaista ja kommentit asiallisia eikä ketään haukuta tai panetella. Mietin, miten algoritmit reagoisivat, jos kukaan ei enää postauksillaan nostaisi aggressioita, joihin algoritmit ovat valjastettu. Menisikö some sekaisin, jos ihmisten kielenkäyttö olisi pelkkää kohteliasta kommentointia?

Romantiikka on tyylilaji

Romanttisuus ponnahtaa aika-ajoin trendiksi sisustuksiin ja pukeutumiseen. On hieman kliseistä ja tylsää, että tyyli yhdistetään pelkästään naisiin ja naisellisuuteen, alusvaatteisiin, hiuskiehkuroihin tai makuuhuoneisiin.

Nykyään nuoret naiset korostavat naisellisuuttaan täyteaineilla ja erilaisilla irtolisukkeilla, mikä viittaa romanttiseen tyyliin, mutta liioittelemalla omia piirteitä. Myös Barbie-elokuvan pinkki imelyys muuttui nopeasti kansainväliseksi trendiksi. Eikä pidä vähätellä niitäkään romantikkoja, jotka tykkäävät katsella suloisia kissavideoita saadakseen itselleen mielihyvää hellyyden kaipuuseensa.

Kuten pukeutumisessa, myös kodeissa romantiikkaa voi viljellä monin eri keinoin. Pehmeät värit ja tekstiilit, pitsit, röyhelöt, tupsut, kukkakuosit, tyynyt, kynttilät ja koristeelliset kasvit tuovat levollisuutta, jossa on helppo viihtyä. Romanttinen taustamusiikki voi rauhoittaa iltaisin, jos stressi painaa mieltä. Vinkkejä omaan kotiin voi poimia romantiikan aikakauden (1770-1850) tyylistä, elokuvista ja sisustusblogeista (ks. apartmenttherapy.com ).

Sisustuksessa persikka rauhoittaa ja lisää romanttisuutta kodin ilmeeseen. Kuva: Maine Hme and design.

Romanttis-naisellinen pukeutuminen on pehmeälinjaista, hulmuavaakin. Sopiakseen tyyliin joutuu kantaja muuttamaan omaa käyttäytymistään naisellisemmaksi, mikä tarkoittaa hymyä kasvoilla, viehkeyttä olemuksessa ja kohteliaita kiitoksia puheissa kirosanojen sijaan.

Romanttinen pukeutusmistyyli liitetään naisellisuuteen.
Romanttis-naisellista pukeutumistyyliä voi sanoa viehättäväksi. Kuva: seaofshoes.com

Puolisot voivat myös alkaa huomioida toisiaan romanttisin keinoin. Onhan romantiikka kuin esileikkiä, mutta sitäkin syvemmin ilmaistua rakkautta ja hellyyttä. Toisen kauniissa huomioimisessa on ripaus nostalgiaa ja niitä ihanteita, joiden vuoksi parisuhteita muodostetaan.

Ehkä miehille tekisi hyvää opetella avaamaan ovi naisille, ojentaa tuoli istuttavaksi, takki ylle tai avustaa se pois. Onneksi tällaisia gentlemanneja vielä on. Kohtelias ja hillitty käytös naisten seurassa ei koskaan ole pahitteeksi. Silloin väärinymmärryksillekään ei jää tilaa.

Omalle puolisolle voi viedä kukkasen tai muun pienen lahjan ihan milloin vain eikä ainoastaan Ystävän- tai Naistenpäivän kunniaksi. Miestenpäivänä 19.11. kannattaa naisten olla hereillä ja muistaa siippaansa vaikka hellin sanoin. Lempeät teot ovat myös keino oppia tuntemaan puolison omia mieltymyksiä paremmin. Arjen romantiikkaan kuuluu toisen huomioiminen ja ilahduttaminen.

Rokokoo-tyyliä pukeutumisessa. Ylenpalttinen runsaus ja koristeellisuus olivat romantiikan ajalle tyypillistä.
Jean-François de Troy, The Declaration of Love, 1931. Kuva: artsy.net

Ylenpalttisen romanttisesta Rokokoo-tyylistä eteenpäin vielä 1800-luvun lopulla miehetkin pukeutuivat pitsi- ja röyhelöpaitoihin. Näinä huppareiden ja tennareiden vuosikymmeninä koristeellisempi pukeutuminen on miehiltä unohtunut lähes kokonaan. Ripaus romanttisuutta väreinä, asusteina tai kuoseina sopisi varmasti lempeyttä kaipaavaan suomalaismiehenkin elämään.

Olen kuitenkin taipuvainen ajattelemaan, että karskeista asuistaan ja pitkistä parroistaan tunnetut motoristit ovat sitä kaikkein romanttisinta sakkia, sillä koko harrastus perustuu nostalgiaan ja vapauden kaipuuseen rekvisiittaa myöten. Kun muutamaan kymmeneen partahuuleen tutustuu, ei siinä seikassa ole enää mitään epäselvää – romantikkoja lähes kaikki heistä.

Persikka on miehenkin väri 2024. Koko pukuna se kuitenkin sopii vain harvoille ja mieluiten kesäisiin juhliin. Kuva: MakeYourOwnJeans.com

On oletettavaa, että romantiikka ja romanttisuus harrastuksena voisivat ihastuttaa ja innostaa ihmisiä uudella tavalla. Jokaisella on oma näkemyksensä siitä, mikä on romantiikkaa tai romanttisuutta.

Monille romanttisuus liittyy esteettisiin elämyksiin, kuten matka Pariisiin, taidenäyttelyyn tai kirkkoon. Joillekin se on tunteikas elokuva, kirja tai hyvä keskustelu ystävän kanssa. Jotkut kokevat luonnon, kuten mökkeilyn, vaellukset tai veneilyn romanttisena. Monille oma harrastus on arjen romantiikkaa, olipa se käsitöitä, kasvien kasvatusta tai härveleiden näpräämistä.

Parhaillaan on käynnissä vintage-villitys ja retrobuumi. Kirpputorit ja kierrätysmyymälät ovat supersuosittuja. Nostalgia ja laatu kiinnostavat suuresti. Pienelläkin rahalla voi tehdä suuria löytöjä omaan kotiin tai lahjaksi.

Romantiikan harrastamisen voi aloittaa joulusta. Piparit ja muut leivonnaiset tuoksuineen, joulukuusi koristeineen ja kauniit joulukukat tekevät mielenkin iloiseksi. Moni koriste on ilmainen, jos viitsii nähdä vaivaa. Omaa kekseliäisyyttä voi kohentaa Pinterestistä, joka on tulvillaan myös romanttisia ideoita. Näkemästään voi innostua tekemään jotakin uutta ja kivaa omaan kotiin. Siitä vain kokeilemaan joko yksin tai yhteistuumin oman puolison tai ystävien kanssa.

***

Kevään 2024 trendivärejä ovat persikan lisäksi nämä Pantonen neljä ehdokasta:

Kuvassa mariinin sininen, pehmeä keltainen, raikas sinivihreä ja turkoosi, jotka ovat kevään 2024 trendivärejä