Tuhoammeko itse omat kristilliset juhlaperinteemme?

Joulua vietetään kristinuskoon liittyvän tapahtuman, Jeesus-lapsen syntymän muistojuhlana kaikkialla länsimaissa. Myös ajanlasku alkoi Jeesuksesta. Siksi on outoa, että joulun vietto, esimerkiksi kouluissa, on pyritty kaikin tavoin vesittämään yleiseksi juhlaksi ilman kristinuskolle tunnusomaisia perinteitä joululauluineen. Vedotaan lakiin. Silti kouluissa koristellaan kuusi ja valmistetaan lahjoja. Nämäkin ovat Jeesus-lapseen liittyviä symboleja.

Vuonna 2024 vietetään yhteensä 10 kristillistä juhlapyhää näistä syistä

Vuosi alkaa Loppiaisella (6.1.), jota vietämme siksi, että silloin muistellaan Itämään tietäjien vierailua Jeesus-lapsen luona. Nämä tietäjät olivat tähdistä ennustaneet, että maailmaan syntyy suuri Profeetta ja Messias, Vapahtaja, jonka he halusivat ehdottomasti nähdä ja viedä tälle lahjoja.

Kevään juhlakausi alkaa Pitkäperjantailla (29.3.), joka on ainoa kristillinen surupäivä. Tuolloin muistellaan Jeesuksen ristiinnaulitsemista ja kuolemaa. Ortodokseille tämä on valtavan tärkeä juhlapyhä.

Pääsiäinen (31.3.-1.4.) on sekin kristillinen ja Jeesuksen ylösnousemuksen juhla. Tämä ylösnousemus tarkoittaa sitä, että Jeesus elää Taivasten Valkeudessa ja ilmestyy sieltä ihmisille elävänä Valohahmona. Tämä Jeesus-hahmon sisäinen näkeminen ja siinä saatu puhuttelu (vertautuu uneen) herättävät ihmisen henkisen elämän todelliseen Jumala-uskoon.

Raamatussa tämä sisäinen näky kerrotaan Ilmestyskirjan alussa (Ilm. 1:1-2), kun apostoli Johannes kuvaa sisäisesti kokemaansa ilmestystä elävästä ja puhuvasta Kristus-Jumalasta, Herrasta, jonka tunnisti Jeesuksen hahmona ja joka saneli hänelle kirjeitä eri seurakuntiin. Sama Jeesus-valohahmo ilmestyi aiemmin muun muassa Magdalan Marialle (Joh. 20: 11-18), kun tämä löysi tyhjän haudan, missä Jeesuksen ruumista ei ollut.

Myöhempien aikojen Profeetat ovat yksi toisensa jälken kertoneet samasta sisäisestä Jeesus-näystä. Esimerkiksi Hildegard Bingeniläinen, Avilan Teresa, Ristin Johannes ja monet muut. Profeetaksi ei voi edes päätyä ilman tuota Valkeuden Kristus-näkykokemusta ja sitä seuraavia henkisen kehityksen vaiheita.

Helatorstai (9.5.) on nimenomaan Jeesuksen ylösnousemukseen liittyvä juhlapyhä ja Helluntaina (16.6.) Jumala vuodatti apostoleille Pyhänhenkensä, jotta nämä voisivat vaeltaa eri maissa parantamassa ihmisiä ja puhumassa heille Jeesuksesta Jumalana kielellä, jota kunkin maan kansalaiset puhuvat ja ymmärtävät (kielillä puhuminen, kielitaito). Apostolien kielillä puhumisessa ei siis ollut kyse mistään sekopäisestä solkotuksesta, mitä usein syntyy ihmisessä silloin, kun hän vajoaa uskonnolliseen hurmostilaan.

Kristuksen ilmestyminen: Arind Rosencrantz (1870-1964)

Keskikesällä vietettävän Juhannuksen merkitys on lähes jo kadonnut. Se on nimetty Johannes Kastajan syntymän muistoksi, sillä tämä Messiaasta julistaja oli Profeetta ja henkinen opettaja, josta Vanhan Testamentin Malakia-niminen Profeetta oli ennustanut (Mal. 3). Johannes oli pappi Sakariaan ja Elisabetin ainoa poika ja nämä olivat Jeesuksen vanhempien Joosefin ja Marian perhetuttuja. Sakariaalle ilmestyi Enkeli, joka ilmoitti pojan syntymästä. Myöhemmin kuningas Herodes mestautti Johanneksen ilkikurisen morsiamensa pyynnöstä.

Syksyllä vietämme Pyhäinpäivää (2.11.) vainottujen ja henkensä menettäneiden kristittyjen pyhimysten ja marttyyrien muistoksi. Edellä mainittu Johannes on yksi heistä. Myöhempinä aikoina on ollut satoja ellei tuhansia kristittyjä, jotka ovat olleet vainottuja uskonsa tähden. Samalla kyseinen pyhä liittyy uskonpuhdistuksen alkamiseen ja Martti Lutheriin, joka naulasi teesinsä kirkon oveen Pyhäinpäivän aattona.

Myös anglosaksisissa maissa vietettävä Halloween (All Hallows´ Eve 31.10.) perustuu kaikkien pyhien marttyyrien muiston kunnioittamiseen. Nykyään se on suoranainen krääsäpäivä, jossa korostuvat enemmän kauhu-teema ja zombie-estetiikkaa.

Kirkollisten suurten pyhien listaan kuuluu vielä Tapaninpäivä (26.12.), eli Joulun toinen pyhäpäivä, joka perustuu Kristus-uskonsa ja Jeesus-opetustensa takia kivitetyn Stefanoksen muistoon (Apt. 6). Yksi Stefanoksen kivittäjistä oli myös sotilas Saul, josta tuli Apostoli Paavali.

Eivätkä kristittyjen vainot ole loppuneet vielä tänä päivänäkään. Uusimman World Watch 2023 -tilaston mukaan noin 360 miljoonaa kristittyä elää vainottuina maailmassa. Tämä tarkoittaa, että joka seitsemäs maailman kristitty on vainottu, joka viides kristitty Afrikassa ja 2/5 Aasian maissa. Raportin mukaan vuoden 2023 aikana 5621 kristittyä on tapettu, 2110 kristilliseen kirkkoon on hyökätty ja 4542 kristittyä on vangittuna uskontonsa tähden. Lue lisää tästä.

***

Kaikki vuoden tärkeimmät vapaapäivämme perustuvat Uuteen Testamenttiin ja Jeesukseen

Uuden Testamentin – tai pitäisikö mielummin sanoa, että Jeesuksen syntymän ja kuoleman tähden olemme saaneet sekä ajallisen ajanlaskumme että kalenterimme tärkeimmät vapaapäivät. Työlainsäädäntömme takaa niiden vuoksi levon ihmisten arkiseen uurastukseen. Suomalaiset juhlaperinteet ovat olleet kauttaaltaan uskonnollisia. Moni muistelee niiden viettoa suurella haikeudella.

Juhlan tunnun olemme pyhäpäivistämme itse vesittäneet. On kummallista, että uskonvapaus ja sanavapaus ovat tulkittu kouluissamme ja työpaikoilla pelkiksi kielloiksi, ettei omia kulttuuriimme kuuluvia pyhiämme voi juhlia loukkaamatta muita.

Miksi nämä kristilliset juhlapyhämme vapaapäivineen kuuluvat kaikille, jos niistä pääsevät nauttimaan kaikkien uskontojen tai uskonnottomien edustajat, mutta samalla ne muka loukkaavat heitä? Eiväthän esimerkiksi Lähi-idän, Afrikan tai Aasiankaan maiden valtauskonnoissa hävitetä omia uskonnollisia juhlia, joita juhlitaan hyvinkin laajasti ja näyttävästi tiedotusvälineiden myötävaikutuksella.

Kotimaa-lehdessä kolumnisti kirjoitti, että pitäisikö joululauluihin lisätä varoitus, jos niissä on uskonnollista sisältöä. Onpa aikoihin eletty, että kristityt oman kirkkonsa sisälläkin häpeävät omaa uskoaan ja uskontoaan näin paljon! Samassa valtiokirkkomme julkaisemassa lehdessä mietitään myös, että pitäisikö tulevan presidenttimme toivottaa Jumalan siunauksen lisäksi myös hyvää hanukalle tai muille eri uskontojen juhlille?

Samalla kun itse hävitämme omaa uskonnollista kulttuuriamme, voivat ateismi ja muualta tuodut uudet uskonnot kukoistaa ja vahvistaa itseään omassa maassamme, jonka lipussa on risti. Lippumme symboloi kristinuskoa, kuten EU:n lippu tähtineen symboloi Ilmestyskirjassa (Ilm. 12) mainittuja Neitsyt Marian 12 tähteä, minkä lipun suunnittelija on itse kertonut innoittajakseen. Nyttemmin EU on asiayhteyden kieltänyt. Miksi?

Uusimman Uskonto arjessa ja juhlassa -tutkimuksen ja muutaman muun selvityksen mukaan Pohjoismaat ovat koko Euroopan sekulaarisimmat eli maallistuneimmat maat. Suomalaisista enää 18 prosenttia uskoo Jumalaan.

Surullista on, että oma kansallinen kirkkomme lähettää lähetystyöntekijöitä ympäri maailmaa, mutta omat nurkat jätetään hengellisesti täysin hunningolle.

Herran ilmestyminen: Arind Rosencrantz (1870-1964)

***

Ilmestyskirja kertoo nykyisestä ajastamme

Tarkka lukija voi ymmärtää, että Ilmestyskirja kertoo nykyisestä ajastamme. Enkelihän näytti Johannekselle tulevaisuuden kauhut ja käski kirjoittaa ne muistiin ”mitään lisäämättä tai poistamatta”.

Kirjassa kerrotaan, miten Enkelit vapauttavat ”hevosia” ja vitsauksia ihmiskunnan ylle eivätkä ihmiset vielä sittenkään herää pahuuden palvonnastaan….

Tässä omia päätelmiäni sanallisten symbolien merkityksistä:

1. VALKEA HEVONEN saa jousen ja seppeleen ja jatkaa voittokulkuaan: voi tarkoittaa huumeita, medikalisaatiota, maaperän ja vesistöjen myrkkyjä ym. kemikaaleja, jotka tuhoavat ihmisiä ja luontoa.

2. TULIPUNAINEN HEVONEN sai vallan ottaa pois rauhan ja ihmiset tappavat toisiaan, mikä nykymaailmassa ilmenee kiusaamisena, tappamisina ja murhina, TV-väkivaltana, terrorismina, sotimisina jne..

3. MUSTA HEVONEN ja vaaka, jolla ruoka punnitaan ja hinnoitellaan -kohta voisi tarkoittaa heikkoja satoja pelloilla, inflaatiota, maailmantalouden kriisiytymistä ja lamaa.

4. HALLAVA HEVONEN tuo kuoleman ja ruttotaudit ¼ maahan, mikä voi tarkoittaa nykyisiä vaikeita viruspandemioita ja vastustuskykyisiä bakteereja. Sama hevonen tuo myös nälänhätää, lisää sotia ja (ihmis)petoja hallisemaan maailmaa.

5. SUURI MAANJÄRISTYS, joka tekee valtavaa tuhoa ja pelästyttää ihmiskunnan. Tämä ei vielä ole tapahtunut, joten odotettavissa on.

6. ENKELEILLE annetaan lupa vahingoittaa maata ja merta, kunnes Jumalan Palvelijoille on annettu sinetit > Ihmiskunnalle annetaan tieto, että pelastus on saatavissa vain Jumalalta.

7. SEITSEMÄN ENKELIÄ saavat vallan lähettää lisää vitsauksia: 

> Lähettävät rakeita, kuumuutta, maanjäristyksiä ja suuria tulvia

> Saavat aikaan valtavia tulivuorenpurkauksia, myös maata tuhoava meteoriitti iskee

> Valta saastuttaa juomavesi, joka vähenee ja loppuu

> Valta lähettää tuhohyönteisiä ja sallia myrkylliset aineet, jotka valtaavat maaperän

> Sallivat ihmispetojen taistelut ja suuren verenvuodatuksen sekä Lähi-idän tuhon

> Ilmastonmuutoksen seurauksena tähtien ja taivaanilmiöiden näkeminen vähenee

>> Näiden seurauksena 1/3 maapallon väestöstä sekä eläimistä meressä ja luonnosta tuhoutuu.

***

Jeesuksen toinen tuleminen?

Kristus: Arind Rosencrantz (1870-1964), joka oli viimeinen profeettataiteilija.

Ilmestyskirjassa, kuin sen jälkeen useiden eri Profeettojen teksteissä, on ennustettu Jeesuksen toinen tuleminen.

On myös ennustettu, että tämä toinen tuleminen tapahtuu ensin ”Sielun vaihtumisena” ja sitä seuraavana ”Hengen muutoksena” elävässä ihmisessä, josta Jumala ilmoittaa ihmiskunnalle siten, että taivaalle ilmestyy valtavan kokoinen ruusua muistuttava tähti, joka ihmetyttää kaikkialla. Tuo tähti näkyy aamuyöstä ja eteläisellä taivaalla.

Myös ruotsalaisprofeetta Emanuel Swedenborg (1688-1772) ennusti Ilmestyskirjan ja saamiensa profetioiden perusteella eräässä teoksessaan, että nimenoman Pohjolaan syntyy 2000-luvulla uusi Suuri Profeetta, joka tekee ihmetekoja ja uudistaa ihmisten uskon Jumalaan.

Jää nähtäväksi, täyttyvätkö nämä ennustukset meidän elinaikanamme. Jos tällainen ihme tapahtuisi, asettaisi se omat juhlapyhämme uuteen valoon ja merkitykseen kulttuuriperinnössämme.

Nyt ei ole kovin todennäköistä, että ihmisten arvostus omaa kristillistä perintöään kohtaan muuttuisi yhtään paremmaksi – edes valtiokirkossamme. Henkisyys on lähes kadonnut ja henkisyyden syvempi ymmärrys muuttunut olemattomaksi. Sellaista aikaa kutsutaan hengen rappioksi tai raamatullisesti ”paatumukseksi”.

Silti ihmisillä on toivoa, jos itse muutumme suopeimmiksi ja armollisimmiksi toisiamme kohtaan. Ankeina aikoina toistemme arvostus, keskinäinen kunnioitus ja yhteistyö ovat äärettömän tärkeitä uskonnoista riippumatta.

Toivotan kaikille levollista ja rakkaudellista Joulua sekä armollista ja toiveikasta Vuotta 2024!