Hyvää Uutta Vuotta 2024!

Kun toivotamme hyvää toisillemme

Ihmiset toivottavat toisilleen kaikkea hyvää niin juhlapäivien kuin vuoden vaihtumisenkin kunniaksi. Moni myös toivoo sitä oikeasti läheisilleen. Silti maailmassa on valtavasti kaikkea pahaa, hyvälle täysin vastakkaista, rauhan toiveistamme huolimatta. Moni miettii myös, onko vuosi 2024 entistä parempi vai huonompi?

Ihmiskunta elää arkeaan parhaan kykynsä mukaan ja toivoo rauhaa itselleen, läheisilleen ja maailmaankin. Siksi uutiset kansojen vaelluksista ja sodista tai muista hirmuteoista järkyttävät niitä, jotka ovat eläneet rauhan aikaa. Tuleeko uhka omalle kotiovelle? Miksi on niin paljon väkivaltaa ja pahuutta, moni ihmettelee somessa ja lehtienkin palstoilla.

Hyvästä tulee olla tietoinen, jotta voi ymmärtää pahan

Hyvää koetaan monin eri tavoin. Hyvää on lempiruoka tai monet herkut, joilla hemmottelemme itseämme tai joita saamme nauttia juhla-aikoina. Hyvää on sekin, että saamme ongelmamme ratkaistua, jolloin koemme älyllistä mielihyvää. Kun riita ratkeaa oikeudenmukaisesti, koemme moraalista tyytyväisyyttä, sillä hyvä on voittanut.

Henkinen hyvä jää usein huomaamatta. Kaikki trendit maailmassa perustuvat henkisiin ”aaltoihin”. Voidaan puhua ”hyvyyden hengestä” tai ”pahuuden hengestä”, jotka ovat vallitsevia trendejä eri aikoina. Nykyisen henkisen trendin voimme tunnistaa uutisten ja omien kokemustemme perusteella.

Tässä tyypillisimmät hyvän ja pahan henkisyyden ilmenemismuodot arjessamme:

Totuudellisuus ja rehellisyys ovat hyviä asioita, joita odotamme toisiltamme. Totuudellisuus puheissa ja teoissa on kaiken muun hyvän alkusyy ja lähtökohta. Pahuus koettaa huijata, manipuloida ja valehdella saadakseen omia tavoitteitaan menestymään muiden ihmisten kustannuksella.

Oikeudenmukaisuus > pahuus pyrkii tavoitteisiinsa epäreiluin ja epäoikeudenmukaisin keinoin, kuten valehtelemalla ja keinottelemalla. Välinpitämättömyys tuottaa aina epäoikeudenmukaisuutta. Esimerkiksi julkinen viranhaltija voi välinpitämättömyydellään tuottaa suurta tuskaa sille, joka haluaa asiaansa oikeudenmukaisuutta.

Kauneus > pahuus tuottaa ratkaisuja, joista kauneus ja hyvyys ovat kaukana. Luonnon, villieläinten ja vesistöjen tuhoaminen, puistojen, kukkasten ja pölyttäjienkin vähyys, ruma arkkitehtuuri, töhriminen, roskaaminen tai muu kauniin hävittäminen saavat ihmiset vihaisiksi. Myös huono hygienia ja käytös sekä aggressiivinen tai ruma kielenkäyttö kuuluvat joukkoon. Ei tarvitse kuin seurata eduskunnan kyselytuntia, niin tiedämme mihin syytöksiä syytävä kielenkäyttö ja toisia epäkunnioittava käytös johtavat.

Harmonia > pahuus pyrkii rikkomaan kaiken sen, mikä on harmonista ja miellyttävää. Esimerkiksi parisuhde voi olla hyvinkin harmoninen ja sopuisa, jonka jokin ulkopuolinen saa hajotettua. Sydänsuruista vain harva toipuu.

Viisaus > pahuus vihaa viisaita ihmisiä. Pahuus ei tahdo kuunnella järjen ääntä, vaan uhoaa, käy kimppuun, syyttää ja riehuu, kun kuulee viisaita sanoja ja totuuksia. Viisaus puhuu rauhasta, pahuus sodasta. Viisaus puhuu sydämen hyvyydestä ja rakkaudesta, pahuus vihasta ja väkivallasta.

Pahuus ei tunnista mitään muuta kuin oman hyvänsä

Pahuus haluaa valtaa, rahaa ja omaisuutta. Pahuuden himot ovat kyltymättömät. Pahuus tuntee sisimmässää valtavaa kateutta kaikkia kohtaan, sillä pahuus tuntee vain vihaa. Siksi pahuus etsii keinoja, joilla se saa kaikkea haluamaansa itselleen. Kaikista teoistaan pahuus tuntee vain suurta ylpeyttä, sillä se ei välitä toisen ihmisen hengestä eikä kunnioita elämää millään tavalla. Kaikkein vähiten se kunnioittaa Jumalaan uskovia ihmisiä ja siksi vainoaa erityisesti heitä.

Pahuus ei kykene rakastamaan kuin itseään. Siksi pahuus kunnioittaa vain itseään ja pakottaa muut ihmiset tekemään samoin, jopa palvomaan itseään.

Pohjimmiltaan pahuus on laiska ja tavoittelee asemaa, jossa ei tarvitse enää tehdä mitään, vaan muut ihmiset työskentelevät hänen orjinaan ja mielihalujensa tyydyttäjinä. Jos orjan naama tai työskentely ei miellytä, tuhoaa pahuus sellaisen silmää räpäyttämättä ja jokaisen, jota epäilee petturiksi.

Pahuus on hirvittävän älykäs tekemään kaikkea pahaa muita kohtaan. Pahuus tunnetaan julmuudestaan, salakavaluudestaan ja nopeudestaan tekemään tuhojaan toisille ihmisille mielensä mukaan, pelkistä päähänpistoista.

Suurin pahuus tahtoo kaikkien ihmisten ja omaisuuksien valtiaaksi. Pahuuden mielihyvä on iljettävää ja inhottavaa. Pahuus rakastaa elämää omassa ”Sodomassa ja Gomorrassaan”.

Hyvyyttä tarvitaan yhä enemmän maailmassamme

Rauhan aika syntyy ihmiskunnan hyvyyden tahdosta. Ihmiset tuottavat hyvyyttä vain, jos sydämen tahto kääntyy totuudelle ja hyvyydelle lähimmäisiä kohtaan. Jos ei itse ota totuutta sydämeensä, ei sinne voi syntyä rakkauttakaan.

Totuus ja totuuden teot ovat rakkautta, niin kuin rakkaus ja rakkauden teot ovat totuutta. Siksi ne ovat erottamattomat ja kaiken hyvyyden syy maailmassa.

Jos tunnistamme hyvyyden itsessämme ja rakastamme totuutta, teemme automaattisesti toisillemme totuutta eli hyvyyttä.

Koska totuuden vastakohta on valhe ja rakkauden vastakohta viha, siten hyvyyden vastakohta on pahuus, joten näistä helppoa valita oma puolensa tai jopa ystävänsä. Samankaltaiset vetävät toisiaan puoleensa.

Viha kuuluu pahuudelle, joka on aina tyhmä ja vailla minkäänlaista viisautta. Siksi myös vihan karttaminen on viisautta.

Kun alkavana vuonna 2024 seuraamme uutistapahtumia tai omaa työ- tai lähiympäristöämme, kannattaa tarkkailla erityisesti niitä, jotka ovat vihan kyllästämiä tai aggressiivisia. Sillä viha on paras tuntomerkki pahuuden vallankäytöstä yhteiskunnassamme ja kaikkialla maailmassamme.

Se, onko elämämme vuonna 2024 parempaa vai huonompaa, on itsestämme kiinni – siis tunteistamme ja teoistamme. Luomme itse oman ympäristömme sellaiseksi, minkälaisen hengen laadun itseemme suostumme omaksumaan.

Siksi myös maailma muuttuu aina itsessämme ja koko ihmiskunnassa vallitsevan ”hengen voiman” kaltaiseksi ja sitä seuraavien tekojemme mukaiseksi. Hyvyys on aina pahuutta parempi vaihtoehto meille kaikille, sillä se tuo rauhan.

Totuudellisen viisauden ja rakkaudellisen hyvyyden ja rauhan vuotta 2024 kaikille!