6.12.2023

Kuva toteutettu tekoälyä käyttämällä.

Tekoäly ChatGPT:n julkaisemisen jälkeen on tapahtunut valtava murros tiedon jalostamisessa. Yhä usempi teksti tai kuva on tuotettu tekoälyn avulla. Annat vain komennon ja painat nappia, tekoäly luo kaiken puolestasi. Helppo, nopea, kiva ja hyödyllinen, rahaakin säästyy. Aivan mahtavaa, vai mitä?

Enää ei tarvitse nähdä vaivaa. Ajatteluksi riittää se, että osaat antaa komennon, jonka perusteella tekoäly luo tuloksen. Mitä vaikeampi tehtävä, sitä houkuttelevampaa on luoda tulos tekoälyn avulla. Säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa, mikä on ihan jokaisen ihmisolennon tavoite elämässä. Ainakin tekoälyn tuottaman myyntipuheen mukaan.

ChatGPT osaa luoda runoja, satuja, novelleja, esseitä, pitchauksia ja myyntipuheita, mainossloganeita ja ihan mitä vaan, mitä siltä pyydät. Lopputulos on aina ”kelvollinen”. Jos kelvollinen ei ihan riitä, voit pyytää tekoälyä lisäämään tuotokseen sitä sun tätä mielesi mukaan. Tämän artikkelin perhosakvarelli on sekin tekoälyn tuottama (pixabay.com).

Kaksi esimerkkiä tekoälyn tuottamasta myyntipuheesta

Tässä käsky tekoälylle: Yritys myy ja asentaa ikkunan ulkopuolelle asennettavia rullaverhoja, jotka voivat vähentää asunnon lämpökuormitusta jopa 70 prosenttia. Kirjoita hyvä myyntipuhe.

Tässä tekoälyn kirjoittama myyntipuhe:

Hyvät asiakkaat,

On ilo jakaa kanssanne yksi ainutlaatuinen ratkaisu, joka voi mullistaa kokemuksestanne kodissanne. Meidän yrityksemme myy ja asentaa ikkunan ulkopuolelle asennettavia rullaverhoja, jotka eivät ainoastaan tarjoa yksityisyyttä, vaan myös ratkaisevat yhden suurimmista haasteista kodin energiatehokkuuden osalta – lämpökuormituksen.

Kuvitelkaa hetki, kuinka mukavaa olisi tulla kotiin aurinkoisen päivän jälkeen ja huomata, että asuntonne on pysynyt viileänä ja ilmastointi on huomattavasti tehokkaampi. Nämä ikkunan ulkopuolelle asennettavat rullaverhomme voivat vähentää kodin lämpökuormitusta jopa 70 prosenttia! Tämä ei ole ainoastaan mahtava tilaisuus säästää energiakuluissa, vaan myös arvioimaton etu mukavuutenne ja sisäilman laadun kannalta.

Kuinka tämä ihme tapahtuu? Rullaverhomme on valmistettu innovatiivisesta lämpöä heijastavasta materiaalista, joka estää lämmön pääsemistä ikkunalasin sisään. Tämä tarkoittaa, että auringonvalo voidaan kyllä päästää sisätiloihin, mutta lämpösäteilyt pysyvät ulkona. Voitte siis nauttia kauniista näkymistä ja runsaasta valosta, mutta samalla välttyä lämpötilan nopealta nousulta.

Haluamme korostaa myös, että nämä rullaverhot ovat äärimmäisen helppokäyttöisiä. Voitte mukavasti säätää verhon korkeutta tarpeidenne mukaan ja lisäksi se voidaan asentaa monien erilaisten ikkunoiden yhteyteen. Verhot ovat myös erittäin kestäviä ja helppoja puhdistaa, joten voitte huoletta nauttia niiden tuomasta hyödystä vuosiksi eteenpäin.

Energiatehokkuus on tulevaisuutemme avainsana. On aika tarttua tilaisuuteen ja hyötyä siitä täysillä. Meidän yrityksellämme on jo pitkä historia ja laaja kokemus alalta, ja voitte luottaa siihen, että tarjoamamme rullaverhot täyttävät korkeimmatkin laatuvaatimuksenne.

Älkää odottako enää hetkeäkään ja ottakaa meihin yhteyttä tänään tilataksenne nämä uskomattomat ikkunan ulkopuolelle asennettavat rullaverhot. Autamme mielellämme löytämään juuri teille sopivat ratkaisut ja asennamme ne ammattitaidolla ja nopeasti.

Tervetuloa uuteen energiatehokkaampaan kotiin!

Kiitos.

Noin. Lyhyeen kysymykseen syntyi kelpo teksti, jossa on varsin ”amerikkalaistyyppinen” tempo, iloisuutta ja ihmeellistä ainutlaatuisuutta ilmentävien tunne-elementtien lisäksi. Lukijaa puhutellaan Te-muodossa, hyödyt ilmaistaan mielikuvina mukavuudesta, kysymysten avulla ohjataan järkiperusteluun, helppouteen ja rahan säästöön, annetaan toimintakehotteita ja vakuutellaan yrityksen luotettavuudesta ja tuotteiden korkeasta laadusta. Kaikki oivallisia keinoja hyvässä mainospuheessa.

Kun tekoäly käyttää tätä samaa kaavaa jokaiseen myyntipuheeseen, niin pian yritysten kotisivutekstit alkavat muistuttaa toisiaan. Kaikki lupaavat samaa samalla kaavalla, vaikka yritykset, tuotteet ja palvelut, brändistä puhumattakaan, ovat täysin erilaisia.

Myyntipuheteksti 2: Vesi-ilmalämpöpumppu

Kehote tekoälylle: Yritys myy ja asentaa vesi-ilmalämpöpumppuja, jotka voivat viilentää asunnon korkeaa huonelämpötilaa kesäisin ja luoda tasaisen huonelämmön ulkolämpötilasta tai vuodenajasta riippumatta. Kirjoita hyvä myyntipuhe.

Tässä tekoälyn vastaus:

”Haluaisitko vapautua kuumuuden piinasta asunnossasi kesäisin ja nauttia tasaisesta lämmöstä ympäri vuoden? Meidän yrityksemme tarjoaa ratkaisun tähän ongelmaan: vesi-ilmalämpöpumput!

Vesi-ilmalämpöpumppu on monipuolinen ja energiatehokas laite, joka pystyy viilentämään asunnon korkeaa huonelämpötilaa helteisinä kesäpäivinä. Pumppu ottaa energiaa ulkoilmasta ja siirtää sen sisätiloihin, jolloin huonetilan lämpötila laskee miellyttävälle tasolle, joka tekee oleskelun kotona entistäkin nautinnollisemmaksi.

Tämän lisäksi vesi-ilmalämpöpumppu pystyy myös luomaan tasaisen huonelämmön ulkolämpötilasta tai vuodenajasta riippumatta. Olipa ulkona sitten talvinen pakkanen tai kesäinen helteily, lämpöpumpun älykkäät säätöjärjestelmät pitävät sisätilat miellyttävän lämpiminä tai viileinä. Jatkuva lämmön säätely takaa sen, että asunnossasi on aina juuri sellainen lämpötila kuin haluat – riippumatta siitä, mitä säätila määrää ulkona.

Eikä tässä vielä kaikki! Vesi-ilmalämpöpumppu on myös erittäin energiatehokas. Tämä tarkoittaa sitä, että laite kuluttaa vain vähän sähköä toimiakseen ja pitää energiakustannukset kurissa. Voit siis nauttia miellyttävästä sisälämmöstä tai viileydestä ilman, että sinun tarvitsee huolehtia suurista sähkölaskuista. Pitkällä aikavälillä tämä säästää rahaa ja auttaa ympäristöä vähentämällä hiilijalanjälkeä.

Tarjoamme myös asennuspalvelun, joka varmistaa, että vesi-ilmalämpöpumppu toimii täydellä teholla ja tarjoaa parhaan mahdollisen hyödyn. Ammattitaitoinen asennustiimimme huolehtii siitä, että laite on oikein sijoitettu ja kalibroitu, jolloin se täyttää kaikki tarpeesi ja toiveesi.

Ota siis askel kohti miellyttävää sisätilan ilmastoa ja säästä energiaa samalla! Ota yhteyttä meihin ja kysy lisää vesi-ilmalämpöpumpuista. Tarjoamme juuri sinun tarpeisiisi sopivia ratkaisuja ja autamme sinua saamaan kaiken irti laitteen eduista. Varaa ilmainen konsultaatio jo tänään ja anna meidän auttaa sinua tulemaan lämpimästä suhteesta laitteeseemme!”

Noin. Kun luin tekstiä läpi ensi kerran, en voinut kuin nauraa. Syynä tekstin läpinäkyvä ja imelän taivutteleva sävy aiemman myyntipuheen tavoin. Silti hämmästelen, miten hyvin tekoäly listaa perustelut tekstiin. Sen sijaan tekstin ympäripyöreä ihannemaailma ei ole uskottava. Kaava, jota tekoäly käyttää, on pätevä, mutta ilmaisu on todella ”kesäisen helteilevää” liioittelevine ilmauksineen ja lupauksineen ”sisätilan ilmaston ihanuudesta”, joka täyttää kaikki tarpeet ja toiveet.

Helppouden tavoittelua puolin ja toisin

Uskon, että edellä kuvatun kaltaiset myyntitekstit lisääntyvät, koska myös markkinoijat tavoittelevat helppoutta ja vaivattomuutta sekä säästöjä omaan liiketoimintaansa. Mainonta perustuu haavekuvien ja ihanteiden markkinointiin. Some seuraa perässä. Mikäpä vaivattomampaa ja edullisempaa kuin tekoälyn aivoitukset!

Lumoavat puheet saattavat vedota nykyihmisiin, joiden tyytyväisyys perustuu somesta ammennettuun ihanne-elämään, missä ei tarvitse nähdä vaivaa, ajatella tai kysyä tarkentavia faktoja liioiteltujen ja persoonattomien mielikuvien takana. Mikäpä ihmeellistempää ja ihanampaa kuin helppo ja vaivaton elämä!

Ihmisten aivot ovat taipuisat ja mielikuvitus omaksuu mielellään kaikkea sellaista, mikä vie pois todellisuudesta. Tekoälyn tuottamilla myyntiteksteillä on varmasti omat mahdollisuutensa ajattelemaan tottumattomien tai haaveissaan elävien taivuttelussa.

Silti kannattaa olla kriittinen tekoälytekstien suhteen. Liikaa tuotettuna niiden latteus tulee ilmi ja ne menettävät uutuudenviehätyksensä. Aito ja ajatuksella luotu teksti henkii inhimillisyyttä, oikeita tunteita ja tunnelmia, harkittuja perusteluja ja todellisia tarinoita, ja se jos mikä kiehtoo ihmisiä.