6.12.2023
Luo oma tunnelmasi tämän kirjan avulla.

Tietokirjailijan ja Vuoden Puhuja -tittelillä palkitun Marjo Rantasen tietoteos Tunnelman voima on sujuvasti toteutettu self help -opas jokaiselle, jolla on tarve ymmärtää omien tunnetilojen tai työyhteisön tunnelman vaikutus työskentelyilmapiiriin tai muuhun sosiaaliseen tilanteeseen. Rantanen on titteliltään tunnelmamuotoilija ja alan pioneeri Suomessa. Kirja innostaa ottamaan vastuun omista tunteistaan.

Tunnelmalla voidaan tarkoittaa työyhteisön yleistä fiilistä, ilmapiiriä tai yksilöllisiä tunteita, jotka muovaavat sosiaalisia tilanteitamme ja minäkuvaamme. Sujuvasti toteutettu helppolukuinen opas innostaa tutkimaan omia tunnereaktioitamme erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Teos tarjoaa lukuisia oivalluksia itsestämme ja kanssaihmisistämme.

Aluksi Marjo Rantanen pohtii tunnelman merkitystä eri tilanteissa ja yksilön omaa historiaa tunnelman tuottajana. Hän opastaa tunnelmanmuotoilun periaatteisiin, siihen, miten ikävä ilmapiiri voidaan muuttaa iloisemmaksi ja onnellisemmaksi, koska sellaisessa ihmiset voivat parhaiten. Lukijalle annetaan ajatustehtäviä pitkin kirjaa.

Kirjan kolmas luku sisältää kaksi työkalua oman tunnelman tunnistamiseen ja muovaamiseen. MBTI-testin (Myers-Briggs Type Indicator) avulla lukija löytää oman toimintatyylinsä ja vahvuutensa. Marjo Rantanen on poiminut mukaan myös Olli ja Leila Valtosen Suomeen lanseeraaman enneagrammin, joka sekin voi auttaa oman tunnelmatyylin heikkouksien ja vahvuuksien tunnistamisessa.

Luku tunnelmanpilaajista on erinomainen läpivalaisu siitä, miten ihmiset tunteineen vaikuttavat yhteiseen ilmapiiriin – tunnelmaan, kuten Marjo Rantanen siitä puhuu. Varsinkin narsistien, valehtelijoiden ja psykopaattien hallitsemat työyhteisöt voi helposti tunnistaa esimerkkien avulla. Tämän luvun pitäisi herättää jokaisen yritysjohtajan, joka haluaa firmansa loistavan asiakkaiden silmissä tai työyhteisöjen ilmapiiriä mittaavissa Great Place to Work -tutkimuksissa. Voisimme myös opetella ymmärtämään toinen toisiamme ja olemaan armollisempia, kun ikävä päivä tai elämän kolhu yllättää.

Lopuksi kirjassa pulahdetaan tunnelman kriisitilanteisiin ja tähtihetkiin. Tunnelmien muovaamisessa on toiveikkuutta, jota voisimme elämässämme vaalia. Kyse on myös brändin rakentamisesta tähtihetkiä tuottamalla, olipa kyse asiakaskokemuksesta tai henkilökohtaisesta presenssistä.

Jos alituinen palvelualttius on yritykselle tai ihmiselle itselleen luontaista, on tähtihetkien tuottaminen asiakkaille helppoa. Muille alituinen ”maagisten tuntemusten ja muistojen tuottaminen” voi tuntua teatterilta ja pahimmillaan uuvuttavalta. Siksi oikea henkilö oikeaan tehtävään on välttämätöntä. Siihen tämä kirja antaa varsin hyvät eväät.

Marjo Rantanen (2022): Tunnelman voima – Nouse uudelle tasolle: näin menestyt ja olet onnellinen, Viisas Elämä, Helsinki.